Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 27 maart 2024

Hoe kom je af van een opgeblazen buik?

Het hebben van een opgeblazen buik kan een oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk gevoel zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken en je spijsvertering te verbeteren. In dit artikel deel ik een reeks tips en adviezen die je kunnen helpen om afscheid te nemen van dat vervelende gevoel.

Wat veroorzaakt een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik kan door een verscheidenheid aan factoren worden veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten wat deze triggers zijn, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om je spijsvertering te verbeteren en het ongemak te verminderen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel.

Overeten

Een van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik is simpelweg te veel eten. Wanneer we meer voedsel consumeren dan ons lichaam gemakkelijk kan verteren, kan dit leiden tot een opgeblazen en oncomfortabel gevoel. Het is daarom raadzaam om kleinere porties te eten en je maaltijden over de dag te verspreiden.

Gasvormende voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze meer gas produceren dan andere. Voorbeelden hiervan zijn bonen, broccoli, kool, spruitjes, uien, en koolzuurhoudende dranken. Deze voedingsmiddelen bevatten complexe suikers en vezels die niet volledig afgebroken worden in de dunne darm, waardoor ze fermenteren in de dikke darm, wat gasvorming veroorzaakt.

Onvoldoende beweging

Een levensstijl zonder lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan spijsverteringsproblemen, inclusief een opgeblazen gevoel. Beweging helpt de darmtransit te versnellen, wat de spijsvertering bevordert en de frequentie en ernst van een opgeblazen gevoel kan verminderen. Later meer hier over.

Stress

Stress heeft een aanzienlijke impact op ons spijsverteringssysteem. Het kan leiden tot een verhoogde productie van maagzuur, wat niet alleen ongemak veroorzaakt maar ook de spijsvertering kan vertragen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een opgeblazen gevoel. Later ga ik hier dieper op in.

==> Lees meer over maagzuur in mijn blog "maagzuur, oorzaken en symptomen"

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

PDS is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, wat leidt tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, krampen, diarree, en constipatie. Mensen met PDS kunnen bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die hun symptomen verergeren.

Voedsel intoleranties

Voedselintoleranties, zoals lactose-intolerantie of glutenintolerantie, kunnen ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Wanneer het lichaam moeite heeft met het verteren van bepaalde stoffen, kan dit leiden tot gasvorming, buikpijn, en een opgeblazen gevoel.

Als je niet zeker weet of je voedsel intoleranties hebt is het raadzaam een EMB test te laten uitvoeren door onze Orthomoleculair adviseur. ==> Lees hier meer over de EMB test.

Voedingsadviezen voor een betere spijsvertering.

  • Vermijd gasvormende voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen kunnen meer gasvorming veroorzaken dan andere. Denk hierbij aan bonen, kool, uien, en koolzuurhoudende dranken. Het verminderen van deze voedingsmiddelen kan helpen de opgeblazenheid te verminderen.
  • Eet langzaam en kauw goed: Door langzaam te eten en goed te kauwen, kun je de spijsvertering verbeteren en de kans op een opgeblazen gevoel verminderen.
  • Drink voldoende: Voldoende water drinken is essentieel voor een goede spijsvertering. Het helpt bij het transport van voedingsstoffen en het voorkomen van constipatie.

Levensstijlveranderingen voor een gezonde buik.

Een gezonde levensstijl is cruciaal voor het behouden van een goede spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel. Naast voedingsadviezen kunnen bepaalde aanpassingen in je dagelijkse routine een wereld van verschil maken. Hieronder verkennen we enkele effectieve levensstijlveranderingen die je kunt implementeren.

Regelmatige lichaamsbeweging

Beweging is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je spijsvertering. Regelmatige fysieke activiteit helpt de doorvoer van voedsel door je spijsverteringsstelsel, waardoor de kans op constipatie en een opgeblazen gevoel vermindert. Het hoeft niet intensief te zijn; dagelijkse wandelingen, yoga, zwemmen of fietsen kunnen al een positief effect hebben.

  • Wandelen: Een simpele, maar effectieve manier om je spijsvertering te stimuleren. Probeer na elke maaltijd een korte wandeling te maken.
  • Yoga: Bepaalde yogahoudingen zijn specifiek ontworpen om de spijsvertering te bevorderen en kunnen helpen bij het verminderen van gasvorming en een opgeblazen gevoel.
  • Zwemmen en fietsen: Deze activiteiten zijn niet alleen goed voor je cardiovasculaire gezondheid, maar stimuleren ook je spijsvertering

Stressmanagement

Stress kan een directe impact hebben op je spijsvertering. Het is daarom belangrijk om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan. Technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, en het beoefenen van hobby's kunnen helpen om je stressniveau te verlagen.

  • Diepe ademhalingsoefeningen: Deze kunnen helpen om het zenuwstelsel te activeren, wat een ontspannend effect heeft op je lichaam en spijsvertering.
  • Meditatie en mindfulness: Regelmatige beoefening kan helpen om stress te verminderen en je bewustzijn van lichaamssignalen te vergroten, waardoor je beter kunt reageren op de eerste tekenen van een opgeblazen gevoel.
  • Hobby's: Activiteiten die je leuk vindt en die je afleiden van dagelijkse stressoren kunnen een positief effect hebben op je algehele welzijn en spijsvertering.

Voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Tijdens de slaap herstelt en regenereert je lichaam, inclusief je spijsverteringsstelsel. Probeer elke nacht 7-9 uur slaap te krijgen en houd een consistent slaapschema aan om je spijsvertering te optimaliseren.

Lees meer over slapeloosheid in mijn blog "slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis".

Natuurlijke supplementen die kunnen helpen.

Naast voedings- en levensstijlveranderingen kunnen bepaalde natuurlijke supplementen een waardevolle aanvulling zijn op je routine om de spijsvertering te verbeteren en een opgeblazen gevoel te verminderen. Hieronder bespreken we vier supplementen die bijzonder effectief kunnen zijn: Probiotica, Nutrizym, Super Greens, en Lactase.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, vaak aangeduid als 'goede' of 'vriendelijke' bacteriën, die een positief effect hebben op de darmgezondheid. Ze helpen bij het herstellen en onderhouden van de natuurlijke balans van de darmflora, wat essentieel is voor een goede spijsvertering en het immuunsysteem. 

Nutrizym

Nutrizym is een supplement dat een mix van verschillende spijsverteringsenzymen bevat. Deze enzymen spelen een cruciale rol in het afbreken van voedsel in kleinere, verteerbare componenten, waardoor het lichaam voedingsstoffen effectiever kan absorberen.

Super Greens

Super Greens zijn een geconcentreerde bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten, en vezels uit groene groenten en algen bevatten. Deze voedingsstoffen ondersteunen niet alleen de algehele gezondheid, maar kunnen ook de spijsvertering bevorderen. Regelmatige inname van Super Greens kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen gevoel en het verbeteren van de energieniveaus.

Lactase

Lactase is een enzym dat lactose, de suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt, afbreekt. Mensen met lactose-intolerantie produceren niet genoeg lactase, wat leidt tot spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, en diarree na het consumeren van lactose-bevattende voedingsmiddelen. Door een lactase-supplement te nemen voor het eten of drinken van zuivel, kunnen mensen met lactose-intolerantie deze voedingsmiddelen beter verteren en de ongemakkelijke symptomen vermijden.

==> Lees hier meer over je microbioom en spijsvertering.

Tot slot.

Vergeet niet dat een gezonde spijsvertering niet alleen gaat over het vermijden van ongemak. Het speelt een essentiële rol in je algehele gezondheid en welzijn, inclusief je immuunsysteem, je humeur, en je energieniveaus. Door de gezondheid van je spijsvertering voorop te stellen, investeer je in je algehele levenskwaliteit. Neem de tijd om te zorgen voor je spijsverteringssysteem; het is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid op lange termijn.

Ik vind het altijd leuk als je een opmerking plaats of eventuele ervaringen deelt over dit onderwerp.

Bedankt voor het lezen. 

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »