Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 29 maart 2024

Maagzuur: Oorzaken, symptomen en behandeling.

Wat is maagzuur?

Maagzuur is het zure maagsap dat in je maag wordt geproduceerd om te helpen bij de spijsvertering. Normaal gesproken blijft dit maagzuur in je maag, maar bij maagzuurproblemen kan het terugvloeien in de slokdarm. In de maag wordt het maagzuur op afstand gehouden door een beschermende slijmlaag, maar de slokdarm heeft deze bescherming niet. Wanneer maagzuur herhaaldelijk de slokdarm bereikt, kan dit leiden tot irritatie en ontsteking, wat symptomen zoals brandend maagzuur, zure oprispingen en pijn op de borst veroorzaakt.

Oorzaken van maagzuur.

Maagzuur kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 1. Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen maagzuur veroorzaken of verergeren. Voorbeelden hiervan zijn cafeïne, alcohol, pittig voedsel, citrusvruchten, tomaten en chocolade.

 2. Overgewicht: Overgewicht kan de druk op de buikholte verhogen, waardoor het risico op maagzuur toeneemt.

 3. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan de druk op de maag toenemen, wat maagzuur kan veroorzaken.

 4. Roken: Roken kan de ontspanning van de onderste slokdarmsfincter (de spier die voorkomt dat maagzuur terugstroomt) verstoren, wat maagzuur kan bevorderen.

 5. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers en spierverslappers, kunnen maagzuur veroorzaken.

 6. Hiatale Hernia: Bij een hiatale hernia beweegt een deel van de maag omhoog in de borstholte, wat maagzuur kan veroorzaken.

Het belang van adequaat maagzuur.

Een interessant aspect van maagzuur is dat sommige mensen er last van hebben door een tekort aan maagzuur. Dit klinkt wellicht verwarrend, maar het is waar. Een gezonde maag heeft de juiste balans van maagzuur om voedsel te verteren en schadelijke bacteriën te doden. Als de maagzuurproductie onvoldoende is, kan voedsel niet goed worden verteerd, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en mogelijk refluxsymptomen.

Dit tekort aan maagzuur kan verschillende oorzaken hebben, waaronder leeftijd, stress, medicijngebruik en voedingsgewoonten. Ironisch genoeg kunnen de symptomen van een tekort aan maagzuur vergelijkbaar zijn met die van overmatig maagzuur, zoals brandend maagzuur en zure oprispingen.

Maagzuur voorkomen en behandelen.

Gelukkig zijn er diverse stappen die je kunt ondernemen om zowel overmatig maagzuur als een tekort aan maagzuur aan te pakken:

 1. Dieet aanpassen: Verander je eetgewoonten om maagzuur te voorkomen. Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maagzuur kunnen veroorzaken of verergeren, zoals cafeïne, alcohol, pittig voedsel, citrusvruchten, tomaten en chocolade. Eet kleinere maaltijden en kauw langzaam om de spijsvertering te vergemakkelijken.

 2. Gewichtsbeheersing: Als je overgewicht hebt, kan afvallen helpen om de druk op de buikholte te verminderen, wat maagzuur kan verminderen.

 3. Stoppen met roken: Roken kan de symptomen van maagzuur verergeren. Overweeg om te stoppen als je rookt.

 4. Voldoende maagzuur: Als een tekort aan maagzuur de oorzaak is van je maagzuurproblemen, overweeg dan het nemen van supplementen met betaine HCl (zoutzuur) en pepsine om de maagzuurproductie te stimuleren. Appelazijn kan gebruikt worden als een natuurlijk middel om de maagzuurproductie te stimuleren. Neem een kleine hoeveelheid appelazijn verdund in water voor de maaltijd.

 5. Probiotica: Probiotica kunnen helpen bij het herstellen van een gezonde darmflora, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het verminderen van maagzuur.

 6. Dieetadvies: Raadpleeg een voedingsadviseur voor specifieke dieetadviezen die gericht zijn op het verminderen van maagzuur.

 7. Verhoogd hoofdeinde van het bed: Als je 's nachts last hebt van maagzuur, kun je het hoofdeinde van je bed verhogen met behulp van kussens of een verstelbaar hoofdsteun. Hierdoor kan voorkomen worden dat maagzuur in de slokdarm terugvloeit.

 8. Kauwgom: Het kauwen van suikervrije kauwgom na de maaltijd kan de aanmaak van speeksel stimuleren, wat kan helpen bij het neutraliseren van maagzuur.

 9. Stressmanagement: Leer stress te verminderen, omdat stress maagzuurklachten kan verergeren. Overweeg ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van deze stappen kan variëren van persoon tot persoon. Het is raadzaam om verschillende opties uit te proberen en te overleggen met onze orthomoleculair advieseur. Zij kan je ondersteuning bieden om van je maagzuur af te komen.

Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de verlichting van maagzuur:

 1. Gember: Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het kalmeren van de maag en het verminderen van maagzuurklachten. Je kunt gemberthee drinken of geraspte gember toevoegen aan je maaltijden.

 2. Havermout: Magere havermout is een vezelrijk voedingsmiddel dat kan helpen bij het absorberen van maagzuur en het kalmeren van de maagwand. Het is een gezonde keuze voor een ontbijt.

 3. Aloe vera: Aloe vera-sap kan ontstekingen verminderen en de beschermende slijmlaag in de slokdarm versterken, wat kan bijdragen aan de vermindering van maagzuurklachten.

 4. Bananen: Bananen hebben een natuurlijk antacidum-effect en kunnen helpen bij het neutraliseren van maagzuur. Ze zijn ook een gezonde snack.

 5. Kamillethee: Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontsteking in de maag en slokdarm.

 6. Komkommer: Komkommer heeft een hoog watergehalte en kan helpen bij het verlichten van brandend maagzuur. Het kan worden toegevoegd aan salades of als bijgerecht worden gegeten.

 7. Gekookte groenten: Gekookte groenten zoals broccoli, bloemkool en wortelen zijn gemakkelijker te verteren dan rauwe groenten en kunnen helpen bij het verminderen van maagzuurklachten.

 8. Appels: Appels kunnen helpen bij het neutraliseren van maagzuur en hebben een hoog vezelgehalte, wat de spijsvertering kan bevorderen.

Voedingssupplementen die kunnen helpen bij de verlichting van maagzuur:

 1. Probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die de gezondheid van de darmen bevorderen. Ze kunnen helpen bij de spijsvertering en een gezonde darmflora herstellen, wat kan bijdragen aan het verminderen van maagzuurklachten.
  >> Bekijk de probiotica supplementen.

 2. Glutamine: Dit aminozuur kan helpen bij het herstellen van beschadigde weefsels in de slokdarm en het verminderen van ontsteking. >> Bekijk het Glutamine supplement.

 3. Calcium: Calciumsupplementen kunnen helpen bij het neutraliseren van maagzuur en het verminderen van brandend maagzuur. >> Bekijk het calcium supplement.

 4. Magnesium: Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren in de slokdarm en de maag, wat kan helpen bij de vermindering van maagzuurklachten. >> Bekijk de magnesium supplementen.

 5. Zink: Zinksupplementen kunnen de genezing van beschadigde weefsels in de slokdarm bevorderen en ontsteking verminderen. >> Bekijk hier het zink supplement.

Kort samengevat.

In deze blog hebben we maagzuur besproken, wat het is, de oorzaken ervan en stappen die je kunt nemen om het te voorkomen en behandelen. We hebben ook benadrukt dat zowel een tekort aan maagzuur als overmatig maagzuur maagzuurklachten kunnen veroorzaken, en dat er verschillende benaderingen zijn om deze problemen aan te pakken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen lichaam en gezondheid en samen te werken met een orthomoleculair voedingsadviseur om de beste oplossingen te vinden.

Reageer hieronder op deze blog en deel welke voedingsmiddelen jou geholpen hebben bij het verminderen van maagzuurklachten! Ik vind het altijd boeiend en informatief om te horen welke stappen jij hebt ondernomen.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »