Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Tijdelijk gratis waterfles bij bestellingen vanaf € 49,00.

Gratis waterfles bij bestellingen vanaf € 49,00.

=>Bekijk het hier

Tijdelijk gratis waterfles bij bestellingen vanaf € 49,00.

Gratis waterfles bij bestellingen vanaf € 49,00.

=>Bekijk het hier

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 15 mei 2024

Juiste voeding bij overgangsklachten

De overgang is een onvermijdelijk deel van het leven van een vrouw, maar de symptomen kunnen variëren van mild tot zeer hinderlijk. Tijdens deze periode treden er hormonale veranderingen op die leiden tot klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en botverlies. Gelukkig kan een uitgebalanceerd dieet helpen om deze klachten te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Hier zijn enkele essentiële voedingsstoffen die je tijdens de menopauze moet overwegen.

Calcium en vitamine D

Een afname van oestrogeen tijdens de menopauze kan resulteren in een vermindering van botdichtheid, wat het risico op osteoporose verhoogt. Calcium en vitamine D zijn van essentieel belang voor het behoud van robuuste botten. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn uitmuntende bronnen van calcium. Donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten ook calcium. Vitamine D is aanwezig in vette vis zoals zalm en makreel, evenals in verrijkte voedingsmiddelen en door blootstelling aan zonlicht.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren beschikken over krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen bijdragen aan de verbetering van de hartgezondheid. Bovendien zijn ze nuttig bij het verminderen van depressieve symptomen en opvliegers die vaak voorkomen tijdens de menopauze. Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijke bronnen van omega-3 vetzuren. Daarnaast kunnen lijnzaad, chiazaad en walnoten ook bijdragen aan de dagelijkse omega-3 inname.

B-vitaminen

B-vitaminen, vooral B6 en B12, zijn van essentieel belang voor zowel het energiemetabolisme als het functioneren van het zenuwstelsel. Tijdens de menopauze kunnen deze vitaminen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en stemmingswisselingen, klachten die vaak voorkomen in deze levensfase. Je vindt B-vitaminen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden zijn uitstekende plantaardige bronnen. Daarnaast zijn dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren rijk aan deze waardevolle voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen om voldoende van deze vitamines binnen te krijgen en de gezondheid te ondersteunen. Lees hier meer over in mijn blog "Vitamine B waarom ze zo belangrijk zijn".

Antioxidanten

Antioxidanten zoals vitamine C en E spelen een cruciale rol bij het beschermen van het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, een proces dat vooral relevant wordt tijdens de menopauze. Deze vitamines dragen ook bij aan het verminderen van ontstekingen en bevorderen een gezonde huid. Citrusvruchten, bessen, paprika's en bladgroenten zitten boordevol vitamine C, terwijl noten, zaden en plantaardige oliën uitstekende bronnen van vitamine E zijn. Het belang van deze voedingsstoffen kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien ze bijdragen aan het algehele welzijn en de gezondheid in een periode van hormonale veranderingen.

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke stoffen die in bepaalde planten voorkomen en die in het lichaam oestrogeenachtige effecten kunnen hebben. Ze kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten zoals opvliegers. Rijke bronnen van fyto-oestrogenen zijn sojaproducten zoals tofu en tempeh, lijnzaad en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Door deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je mogelijk de intensiteit van menopauze symptomen verlagen en bijdragen aan een betere algehele gezondheid tijdens deze fase van het leven.

Supplementen

Naast een gezond dieet kunnen supplementen ook een rol spelen bij het beheersen van overgangsklachten. Menopauzeformule, DIM (Diindolylmethaan) en Maca zijn populaire supplementen die kunnen bijdragen aan een betere hormonale balans en het verminderen van symptomen. Menopauzeformules bevatten vaak een mix van vitamines, mineralen en kruiden die specifiek gericht zijn op de behoeften tijdens de menopauze. DIM, een stof die in kruisbloemige groenten voorkomt, helpt bij de metabolisme van oestrogeen. Maca, een wortel uit de Andes, staat bekend om zijn vermogen om energie te verhogen en hormonale disbalans te verbeteren. Het integreren van deze supplementen in je dagelijkse routine kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon. Lees meer over supplementen in mijn blog "Wat zijn voedingssupplementen".

Conclusie

Het juiste dieet kan een aanzienlijke invloed hebben op het verminderen van overgangsklachten. Een voedingspatroon dat rijk is aan calcium, vitamine D, omega-3 vetzuren, B-vitamines, antioxidanten en fyto-oestrogenen kan helpen om de overgang soepeler te laten verlopen. Supplementen zoals Menopauzeformules, DIM en Maca kunnen extra ondersteuning bieden. Het is cruciaal om bewust te kiezen voor voedingsmiddelen en supplementen die bijdragen aan je gezondheid en welzijn tijdens deze levensfase. Voor persoonlijk advies en specifieke aanbevelingen kun je altijd vragen stellen via het contactformulier.

Dank je wel voor het lezen. Ik waardeer je interesse in dit belangrijke onderwerp. Heb je vragen of wil je meer weten? Laat dan een reactie achter hieronder.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »