Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 6 april 2023

Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampt met slaapproblemen. Dat komt neer op zo’n 2,9 miljoen mensen.

Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis waarbij het moeilijk is om in slaap te vallen of door te slapen gedurende de nacht. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde concentratie. Voor velen heeft het  een aanzienlijke impact op de kwaliteit van je leven.

Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid?

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van factoren, zoals stress, slechte slaapgewoonten, slaapapneu, pijn of een medische aandoening. Een van de meest voorkomende oorzaken is stress. Stress kan leiden tot piekeren, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen of door te slapen.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid:

 1. Stress en angst zijn de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid. Het kan moeilijk zijn om te ontspannen en in slaap te vallen als je geest actief is en vol zorgen zit.
 2. Er zijn verschillende slaapstoornissen die kunnen leiden tot slapeloosheid, zoals slaapapneu, rusteloze benen syndroom, en narcolepsie.
 3. Medicatie zoals antidepressiva, corticosteroïden en medicijnen voor hoge bloeddruk kunnen bijwerkingen hebben die de slaap verstoren.
 4. Cafeïne en alcohol kunnen de slaap beïnvloeden en leiden tot slapeloosheid. Cafeïne is een stimulerend middel dat de hersenen actief houdt, terwijl alcohol de slaapcyclus kan verstoren.
 5. Pijn en ongemak kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen of om de hele nacht door te slapen. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals artritis, rugpijn, of ademhalingsproblemen.
 6. Omgevingsfactoren zoals lawaai, licht of temperatuur, kunnen ook leiden tot slapeloosheid. Een slaapkamer die te warm, te koud, te lawaaierig of te licht is, kan de slaap verstoren.

Wat zijn de gevolgen van slapeloosheid?

De gevolgen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Onderstaand noem ik de meest voorkomende gevolgen van slapeloosheid op.

 • Het meest voor de hand liggende gevolg van slapeloosheid is vermoeidheid overdag. Door het gebrek aan slaap kan je je vermoeid voelen en dit kan leiden tot een verminderde concentratie en productiviteit, en een verhoogd risico op fouten en ongelukken.
 • Naast vermoeidheid kan ook een negatieve invloed hebben op je stemming en emoties. Je kan prikkelbaar, geïrriteerd en angstig worden. Het kan ook leiden tot depressie en een gevoel van hopeloosheid.
 • Het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals obesitas, diabetes, hartaandoeningen en een verzwakt immuunsysteem. Dit komt doordat slaaptekort leidt tot een verstoring van de hormoonbalans en het immuunsysteem.
 • Het kan ook andere aandoeningen verergeren, zoals angststoornissen, depressie en chronische pijn. Het kan de symptomen er van verergeren en het herstelproces vertragen.
 • Slapeloosheid kan ook leiden tot sociale en relationele problemen. Je kan moeite hebben met sociale interacties en relaties als jij je vermoeid voelt en je niet goed kunt concentreren. Dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit van je leven en een gevoel van isolement.

Wat kan je zelf doen om de klachten te verminderen?

Zoals je net gelezen hebt kan slapeloosheid een aanzienlijke impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid en kan het de kwaliteit van je leven aanzienlijk verminderen. Kom daarom in actie om je slapeloosheid en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Ik heb verschillende tips voor je die je kunt proberen om je slapeloosheid te verbeteren:

 • Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt om je interne klok te reguleren en je lichaam voor te bereiden op slaap.
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Investeer in een comfortabel matras en kussen en zorg ervoor dat je slaapkleding lekker zit.
 • Vermijd cafeïne houdende dranken, zoals koffie, thee en frisdrank, 2 uur voor het slapengaan. Beperk ook je alcoholgebruik, omdat dit de slaapcyclus kan verstoren.
 • Beperk je schermtijd tot het minimum  voor je gaat slapen. Probeer te ontspannen door te lezen, te mediteren of te baden.
 • Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de slaap te verbeteren, maar doe dit niet  vlak voordat je naar bed gaat.
 • Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap, zoals melatonine, valeriaanwortel en magnesium. Hier onder vertel ik hier meer over.

 

Welke supplementen kunnen helpen bij slapeloosheid?

Er zijn verschillende supplementen ter ondersteuning van een goede nachtrust en het verminderen van slapeloosheid. Hieronder bespreek ik  enkele van de meest voorkomende supplementen.

 • Slaap Formule kruidenmix, samengesteld met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Deze natuurlijke formule bevat onder andere Ashwagandha-extract, Valeriaanwortel, L-theanine, Kamille, Passiflora en Hop, bekend om hun ontspannende eigenschappen.
 • Melatonine is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd in je hersenen en is belangrijk voor  het reguleren van de slaap-waakcyclus. Het wordt vaak gebruikt om de slaap te verbeteren en de symptomen van jetlag te verminderen.
 • Valeriaanwortel is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Het vermindert je  angst en stress en bevordert de ontspanning. Hierdoor wordt de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen korter.
 • Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in je lichaam, waaronder het reguleren van de slaap. Het kan je helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van angst en stress. Magnesium supplementen kunnen hierdoor helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid.
 • Kamille. Ook weer een mooi kruid dat bekend staat om zijn kalmerende effecten en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress en het bevorderen van ontspanning. Drink de Kamillethee vlak voordat je gaat slapen.
 • L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Ook dit natuurlijke product  helpt bij het verminderen van angst en stress
 • CBD-olie kan je helpen om beter te slapen. Het is een niet-psychoactieve stof die wordt gewonnen uit de hennepplant. Het heeft een ontspannende werking op het lichaam en kan helpen om stress en angst te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere slaap.

Tot slot.

Ik deze blog heb ik je diverse tips en adviezen gegeven hoe jij zelf kan bijdragen om je slapeloosheid te verbeteren. Onthoud wel dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor een andere persoon werkt. Probeer daarom verschillende tips en adviezen uit (of een combinatie hiervan) en hou dit bij in een schrift om te ontdekken wat wel werkt voor jouw situatie.

Als dit niet helpt en je nog steeds regelmatig moeite hebt met slapen en chronisch vermoeid bent, ga dan in gesprek met een orthomoleculair adviseur of je huisarts om de onderliggende oorzaken van je slapeloosheid te onderzoeken om een passende behandeling te krijgen.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel. Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp, en vind je het de moeite waard deze te delen? Laat dan een reactie achter. Ik kijk er naar uit.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »