Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 11 juli 2023

Suikerverslaving: Overwinnen van de Zoete Verleiding

Suikerverslaving is een groeiend probleem dat de samenleving treft. Steeds meer mensen ervaren de negatieve gevolgen van overmatige suikerconsumptie en raken verstrikt in de zoete verleiding. In dit artikel zullen we dieper ingaan op suikerverslaving, de oorzaken ervan, de gevolgen voor de gezondheid en hoe je deze verslaving kunt overwinnen. Laten we de verborgen wereld van suiker verkennen en ontdekken hoe we de controle over ons zoetekauwgedrag kunnen terugwinnen.

Wat is suikerverslaving?

Suikerverslaving is een aandoening waarbij een persoon een dwangmatige en ongecontroleerde behoefte heeft aan suikerhoudende voedingsmiddelen. Het verlangen naar suiker wordt zo sterk dat het moeilijk wordt om het te weerstaan. Het consumeren van suiker activeert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor een gevoel van genot en beloning ontstaat. Dit kan leiden tot een cyclus van verlangen, consumptie en schuldgevoel.

Hoe ontstaat suikerverslaving?

Suikerverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het is een complex samenspel van aangeleerd gedrag, biologische factoren en emotionele en psychologische oorzaken.

Aangeleerd gedrag

Suikerconsumptie begint vaak op jonge leeftijd. Kinderen worden blootgesteld aan suikerhoudende voedingsmiddelen en ontwikkelen zo een voorkeur voor zoetigheid. Deze voorkeur kan zich in de loop der jaren ontwikkelen tot een verslaving.

Biologische factoren

Ons lichaam reageert op suiker door endorfines vrij te geven, wat een gevoel van plezier en beloning veroorzaakt. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze endorfine-afgifte, waardoor ze vatbaarder zijn voor suikerverslaving.

Emotionele en psychologische oorzaken

Suiker kan dienen als een manier om emotionele pijn te verdoven of stress te verlichten. Mensen kunnen suiker gebruiken als een vorm van troost of beloning, waardoor het moeilijk wordt om deze emotionele band met suiker te doorbreken.

De gevolgen van suikerverslaving

Suikerverslaving kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Lichamelijke gevolgen

Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot gewichtstoename, obesitas en een verhoogd risico op diabetes type 2. Het kan ook leiden tot hart- en vaatziekten, tandbederf en een verzwakt immuunsysteem.

Mentale en emotionele gevolgen

Suikerverslaving kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in stemmingswisselingen, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Het kan ook bijdragen aan gevoelens van schuld en schaamte, en het zelfvertrouwen aantasten.

Suikerverslaving doorbreken

Het doorbreken van suikerverslaving vereist vastberadenheid en een plan van aanpak. Hier zijn vijf stappen die je kunt nemen om deze verslaving te overwinnen:

Stap 1: Bewustwording

Het eerste en belangrijkste aspect van het overwinnen van suikerverslaving is bewustwording. Erken dat je een probleem hebt en dat je bereid bent om veranderingen aan te brengen.

Stap 2: Gezonde alternatieven

Zoek naar gezonde alternatieven voor suikerhoudende voedingsmiddelen. Er zijn tal van natuurlijke zoetstoffen beschikbaar, zoals stevia, kokossuiker en ahornsiroop, die een gezonder alternatief kunnen bieden.

Stap 3: Geleidelijke afbouw

In plaats van abrupt te stoppen met het consumeren van suiker, kun je ervoor kiezen om geleidelijk af te bouwen. Verminder geleidelijk de hoeveelheid suiker in je dieet en vervang deze door gezondere opties.

Stap 4: Ondersteuning zoeken

Zoek ondersteuning bij vrienden, familie of professionals. Praat over je strijd met suikerverslaving en vraag om hulp en aanmoediging. Samen sta je sterker.

Stap 5: Volhouden en terugval voorkomen

Het is belangrijk om vol te houden en te streven naar een suikervrij leven. Wees je bewust van mogelijke terugvallen en ontwikkel strategieën om hiermee om te gaan. Blijf vastberaden en focus op de voordelen van een gezond dieet zonder suiker.

Suikerverslaving en de invloed op de gezondheid

Suikerverslaving heeft een aanzienlijke impact op de gezondheid en kan leiden tot verschillende ernstige aandoeningen.

Gewichtstoename en obesitas

Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Suiker bevat veel calorieën en heeft weinig voedingswaarde, waardoor het gemakkelijk kan leiden tot een energie-overschot en uiteindelijk tot gewichtstoename.

Diabetes type 2

Suikerverslaving is sterk verbonden met het ontwikkelen van diabetes type 2. Het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot insulineresistentie, wat resulteert in een onvermogen van het lichaam om bloedsuiker effectief te reguleren.

Hart- en vaatziekten

Een hoge suikerinname kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot obesitas, hoge bloeddruk, ontsteking en andere risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Tandbederf

Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van tandbederf. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker, wat resulteert in de productie van zuren die het tandglazuur aantasten en uiteindelijk tot gaatjes leiden.

Heb je hulp nodig om je suikerverslaving onder controle te krijgen. Neem dan contact op met onze orthomoleculair advieseur. Zij kan je ondersteuning bieden en begeleiden om je suikerverslaving te overwinnen en een gezonder leven te leiden.

Tips voor een suikerarm dieet

Als je suikerverslaving wilt overwinnen en een suikerarm dieet wilt volgen, zijn hier enkele praktische tips die je kunt volgen:

 • Lees voedseletiketten: Let op verborgen suikers in verpakte voedingsmiddelen. Leer de verschillende namen voor suiker herkennen, zoals glucosestroop, fructose en sucrose.
 • Vermijd toegevoegde suikers: Beperk het gebruik van suiker in je koffie, thee en andere dranken. Kies voor ongezoete opties.
 • Kies voor volwaardige voeding: Richt je op verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
 • Eet regelmatig en gevarieerd: Plan maaltijden en snacks om honger en verlangens naar zoetigheid te voorkomen.
 • Drink voldoende water: Houd je lichaam gehydrateerd en vermijd zoete dranken. Water helpt ook om gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

Veel gestelde vragen (FAQ's)

1. Is alle suiker verslavend?

Niet alle suiker is verslavend. Natuurlijke suikers die voorkomen in fruit en groenten zijn onderdeel van een gezond dieet en hebben niet dezelfde verslavende eigenschappen als toegevoegde suikers.

2. Hoe lang duurt het om van suikerverslaving af te komen?

De duur van het overwinnen van suikerverslaving varieert per persoon. Het kan enkele weken tot maanden duren om nieuwe gewoonten te vormen en cravings te verminderen.

3. Kan ik nooit meer iets zoets eten als ik suikervrij wil leven?

Het is niet nodig om alle zoetigheid volledig te elimineren. Je kunt genieten van natuurlijke zoetigheid uit fruit en gezonde zoetstoffen in matige hoeveelheden.

4. Welke gezonde alternatieven zijn er voor suiker?

Gezonde alternatieven voor suiker zijn onder andere stevia, kokossuiker, ahornsiroop, honing en fruit.

5. Helpt lichaamsbeweging bij het overwinnen van suikerverslaving?

Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van cravings en het verhogen van je algehele welzijn. Het kan ook de productie van endorfines stimuleren, waardoor je op natuurlijke wijze een gevoel van plezier ervaart.

Supplementen ter ondersteuning tegen suikercravings.

Er zijn supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van een suikerverslaving. Hier zijn enkele supplementen die vaak worden gebruikt tegen suikercravings. Klik op het product voor meer informatie.

 1. Chroom: Dit mineraal kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van zoete verlangens. Het wordt vaak ingenomen in de vorm van chroompicolinaat.

 2. L-glutamine: Dit aminozuur kan helpen bij het verminderen van zoete trek en het verlangen naar suiker. Het helpt ook bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het wordt meestal ingenomen in poedervorm.

 3. Magnesium: Een tekort aan magnesium kan verlangens naar suiker veroorzaken. Het nemen van een magnesiumsupplement kan helpen om deze verlangens te verminderen.

 4. Probiotica: Er is enig bewijs dat suggereert dat probiotica, zoals lactobacillus en bifidobacterium, kunnen helpen bij het verminderen van suikercravings. Deze goede bacteriën bevorderen een gezonde darmflora en kunnen de eetlust reguleren.

Conclusie

Suikerverslaving is een serieus probleem dat veel mensen treft. Het heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn. Door bewustwording, gezonde alternatieven, geleidelijke afbouw en ondersteuning kunnen we suikerverslaving overwinnen en een gezonder leven leiden. Het is tijd om de controle terug te nemen en de zoete weg naar verslaving te doorbreken.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden. Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp die je graag wilt delen? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina. Ik kijk ernaar uit.

Reacties

 • Door Reneé, 26 september 2023

  Ik wil je bedanken voor dit artikel. Het heeft er toe geleid dat ik vrijwel geen suiker meer gebruik. Mede hierdoor is mijn doel om af te vallen grotendeels bereikt.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »