Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 13 mei 2023

Prostaat vergroting. Wat zijn de oorzaken en wat kan je er tegen doen?

Onderzoek naar prostaatvergroting en leeftijd door de Universiteit van Californië.

Een interessant onderzoek naar prostaatvergroting en leeftijd is uitgevoerd door de Universiteit van Californië in San Francisco. In dit onderzoek werden meer dan 3.000 mannen van 30 tot 79 jaar oud gevolgd gedurende een periode van 15 jaar om de relatie tussen leeftijd en prostaatvergroting te onderzoeken.

De resultaten toonden aan dat de prevalentie van prostaatvergroting aanzienlijk toenam met de leeftijd. Bij mannen van 30-39 jaar had slechts 8% een vergrote prostaat, terwijl bij mannen van 70-79 jaar dit percentage toenam tot 70%. Ook werd vastgesteld dat de kans op het ontwikkelen van prostaatvergroting significant groter was bij mannen met een hogere Body Mass Index (BMI) en bij mannen met een familiegeschiedenis van prostaatvergroting.

Dit onderzoek benadrukt het belang van het begrijpen van de relatie tussen leeftijd en prostaatvergroting. Het kan mannen van middelbare leeftijd en ouder helpen om beter te begrijpen waarom ze meer risico lopen en om preventieve maatregelen te nemen om hun prostaat gezond te houden.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klein, klierachtig orgaan in het mannelijke voortplantingssysteem. Het ligt onder de blaas en omringt de urinebuis. De prostaat produceert een vloeistof die bijdraagt aan het transport van sperma tijdens de ejaculatie.

Wat is prostaatvergroting?

Prostaatvergroting treedt op wanneer de prostaat groter wordt dan normaal. Dit gebeurt meestal geleidelijk en is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces bij mannen. Naarmate de prostaat groeit, kan het de urinebuis samendrukken en de urinestroom belemmeren. Dit kan leiden tot symptomen zoals:

 • Moeite met plassen, waaronder moeite met beginnen, vertraagde urinestroom, druppelsgewijs plassen en het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg is.
 • Frequente behoefte om te plassen, vooral 's nachts.
 • Plotselinge en sterke aandrang om te plassen.
 • Urine-incontinentie of lekkage.

Wat zijn de oorzaken van prostaatvergroting?

De exacte oorzaak van prostaatvergroting is onbekend. Er zijn echter verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening, waaronder:

 • Veroudering: De meeste mannen ontwikkelen prostaatvergroting naarmate ze ouder worden.
 • Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormoonniveaus, zoals verhoogde niveaus van dihydrotestosteron (DHT), kunnen bijdragen aan de groei van de prostaat.
 • Erfelijkheid: Prostaatvergroting kan in sommige families voorkomen.
 • Levensstijl: Een slechte levensstijl, zoals roken, alcoholgebruik, een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging, kan bijdragen aan de ontwikkeling van prostaatvergroting.

Wat kan je doen om prostaatvergroting te voorkomen of behandelen?

Er zijn verschillende manieren waarop u prostaatvergroting kunt voorkomen of behandelen:

 • Eet gezond: Een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan helpen om je prostaat gezond te houden.
 • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je blaas gezond te houden.
 • Beperk alcohol en cafeïne: Deze stoffen kunnen je blaas irriteren en urinewegproblemen verergeren.
 • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je prostaat gezond te houden.
 • Verminder stress: Stress kan bijdragen aan urinewegproblemen, dus zorg voor voldoende ontspanning en slaap.
 • Raadpleeg een specialist: Bespreek met je arts of orthomoleculair adviseur of medicatie of supplementen nodig zijn voor je prostaatvergroting. Er zijn verschillende mogelijkheden om de symptomen van prostaatvergroting te verlichten en de groei van de prostaat te verminderen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de prostaat te verwijderen.

Voeding die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde prostaat.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die jou kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde prostaat en het verminderen van de symptomen van prostaatvergroting. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Tomaten: Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de gezondheid van jouw prostaat.
 • Groene bladgroenten: Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zijn rijk aan vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor een gezonde prostaat, zoals vitamine C, vitamine K en calcium.
 • Vette vis:Vette vis, zoals zalm, makreel en tonijn, zijn rijk aan omega-3-vetzuren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van prostaatvergroting.
 • Pompoenpitten: Pompoenpitten zijn rijk aan zink, dat belangrijk is voor een gezonde prostaatfunctie.
 • Granaatappels: Granaatappels bevatten polyfenolen en antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van de groei van prostaatkankercellen.

Wij raden je aan om deze voedingsmiddelen op te nemen in jouw dieet om de gezondheid van jouw prostaat te ondersteunen. Vergeet niet dat een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging ook bijdraagt aan een gezonde prostaat.

Welke supplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde prostaat?

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde prostaat en het verminderen van de symptomen van prostaatvergroting. Hier zijn enkele populaire supplementen:

 • Saw palmetto: Dit is een plantenextract dat vaak wordt gebruikt om de symptomen van prostaatvergroting te verminderen. Het kan helpen om de frequentie van urineren te verminderen en de urinestroom te verbeteren.
 • Rode klaver: Rode klaver bevat isoflavonen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van prostaatvergroting, zoals frequent urineren en een zwakke urinestroom.
 • Zink: Zink is belangrijk voor een gezonde prostaatfunctie. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de algehele gezondheid van de prostaat.
 • Vitamine D: Vitamine D-tekort kan bijdragen aan de ontwikkeling van prostaatvergroting. Het is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen door middel van blootstelling aan de zon, voeding of supplementen.
 • Lycopeen: Lycopeen is een antioxidant die voorkomt in tomaten en andere rode vruchten. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de gezondheid van de prostaat.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel. Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp, en vind je het de moeite waard deze te delen? Laat dan een reactie achter. onder aan deze pagina. Ik kijk er naar uit.

 

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »