Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 1 november 2023

Herfstdip: Oorzaken, symptomen en oplossingen

De herfst is een seizoen van verandering. De bladeren veranderen van kleur, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Voor velen is het een tijd van gezelligheid, warme truien en pompoenlattes. Maar voor sommigen kan de herfst ook een periode zijn waarin ze zich minder energiek, somber of zelfs depressief voelen. Dit fenomeen staat bekend als de 'herfstdip' of 'herfstblues'. In deze blog duiken we dieper in de oorzaken, symptomen en mogelijke oplossingen voor de herfstdip.

Wat is de herfstdip?

De herfstdip is een vorm van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), een type depressie dat optreedt op specifieke tijden van het jaar, meestal in de herfst en winter. Het wordt gekenmerkt door een reeks symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een depressie.

Oorzaken van de herfstdip.

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaken van de herfstdip:

 • Verminderd daglicht: Een van de belangrijkste oorzaken is de afname van het daglicht. Dit kan invloed hebben op de productie van melatonine, een hormoon dat onze slaap-waakcyclus reguleert. Meer melatonine kan leiden tot vermoeidheid en een verlangen om meer te slapen.

 • Verandering in serotonineniveaus: Serotonine is een neurotransmitter die de stemming reguleert. Verminderd zonlicht kan leiden tot een daling van de serotoninespiegel, wat kan bijdragen aan gevoelens van depressie.

 • Verstoring van het biologische ritme: De verandering in het seizoen kan ons interne klok verstoren, wat kan leiden tot slaapproblemen en stemmingswisselingen.

Symptomen van de herfstdip.

De symptomen van de herfstdip kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Vermoeidheid en slaperigheid overdag
 • Moeite met concentreren
 • Verlies van interesse in activiteiten
 • Verhoogde eetlust, vooral naar koolhydraatrijk voedsel
 • Gewichtstoename
 • Gevoelens van hopeloosheid of somberheid
 • Sociale terugtrekking

Hoe de herfstdip te bestrijden?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de herfstdip aan te pakken:

 1. Buitenactiviteiten: Probeer elke dag wat tijd buiten door te brengen, zelfs als het bewolkt is. Natuurlijk licht kan helpen de symptomen van de herfstdip te verminderen.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging kan helpen de serotoninespiegel te verhogen en de symptomen van depressie te verminderen.
 3. Gezond eten: Probeer een evenwichtig dieet te volgen en beperk de inname van suiker en koolhydraten.
 4. Praat erover: Het delen van je gevoelens met vrienden, familie of een professional kan zeer nuttig zijn.
 5. Supplementen: Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het energieniveau tijdens de herfstmaanden

Gezonde voeding tegen de Herfstdip.

De herfstdip kan voor velen een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen helpen om je stemming te verbeteren en de symptomen van de herfstdip te verminderen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunt overwegen om aan je dieet toe te voegen:

Vette vis: Zalm, makreel, sardines en tonijn zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het bestrijden van depressie.

Noten en zaden: Walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn ook goede bronnen van omega-3 vetzuren. Bovendien bevatten noten zoals amandelen en cashewnoten magnesium, wat kan helpen bij het reguleren van de stemming.

Donkere chocolade: Cacao bevat antioxidanten en kan de productie van endorfines (gelukshormonen) stimuleren. Kies voor chocolade met een hoog cacaogehalte voor maximale voordelen.

Eieren: Ze zijn een uitstekende bron van vitamine D, een vitamine die vaak in verband wordt gebracht met de stemming. Een tekort aan vitamine D kan bijdragen aan depressieve gevoelens.

Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en snijbiet zijn rijk aan foliumzuur, een B-vitamine die kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en depressie.

Bananen: Deze vrucht bevat tryptofaan, een aminozuur dat wordt omgezet in serotonine, de zogenaamde 'feel-good' neurotransmitter.

Volkoren producten: Volkoren brood, pasta en rijst bevatten complexe koolhydraten die de serotonineproductie in de hersenen kunnen verhogen.

Gefermenteerd voedsel: Zuivelproducten zoals yoghurt, kefir, en gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi bevatten probiotica die de darmgezondheid kunnen bevorderen. Er is een groeiend bewijs dat er een verband bestaat tussen de gezondheid van de darm en de stemming.

Kip en kalkoen: Deze magere eiwitten bevatten ook tryptofaan, wat kan helpen bij het verhogen van de serotoninespiegels.

Bessen: Blauwe bessen, aardbeien en frambozen zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, die beide kunnen helpen bij het bestrijden van stress en het verbeteren van de stemming.

Voedingssupplementen tegen de Herfstdip:

Als de dagen korter worden en het zonlicht afneemt, kan je baat hebben bij voedingssupplementen om de symptomen van de herfstdip te verminderen. Ik heb hiervoor een bundel samengesteld.

Deze bundel bevat vitamine C, vitamine D3 en Omega 3. Deze drie voedingssupplementen vormen naar mijn mening de ideale combinatie om de herfstdip tegen te gaan en het immuunsysteem te versterken. Zelf gebruik ik deze combinatie al jaren tijdens de donkere maanden. Hierdoor voel ik me energieker en beter bestand tegen de typische najaar moeheid en de griep. Voor iedereen die de effecten van de herfstdip wil verminderen en zijn weerstand een boost wil geven, beveel ik deze bundel van harte aan!

==> Bestel vandaag deze krachtige weerstandbundel.

Kort samengevat:

Tijdens de herfst ervaren velen een herfstdip, gekenmerkt door vermoeidheid en somberheid. Deze dip kan worden tegengegaan door bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten, donkere chocolade, eieren en bladgroenten kunnen de stemming verbeteren. Daarnaast kunnen voedingssupplementen zoals vitamine D, Omega-3 vetzuren en vitamine C het immuunsysteem versterken en bijdragen aan een beter welzijn. Mijn persoonlijke aanbeveling benadrukt de effectiviteit van een weerstandbundel met vitamine C, D3 en Omega 3 in het bestrijden van de herfstdip.

 

Reageer hieronder op deze blog en deel wat jou geholpen heeft je herfstdip te overwinnen. Ik vind het altijd boeiend en informatief om te horen welke stappen jij hebt ondernomen.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »