Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 19 april 2023

De kracht van probiotica: Wat zijn probiotica, wat doen ze en waar komen ze voor

 

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de mens wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze zijn meestal bacteriën, maar kunnen ook gisten zijn. Probiotica worden vaak "goede" of "vriendelijke" bacteriën genoemd, omdat ze helpen om een gezonde balans van micro-organismen in de darmen te bevorderen.

Probiotica worden vaak aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Ze zijn te vinden in verschillende stammen en soorten, zoals Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus en Saccharomyces, onder anderen. Elke probiotische stam heeft zijn eigen unieke eigenschappen en potentiële gezondheidsvoordelen.

Verschillende stammen

Er zijn honderden verschillende soorten bacteriën die in de darmen voorkomen, deze kunnen worden onderverdeeld in verschillende stammen. De samenstelling van de bacteriële stammen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals dieet, levensstijl, leeftijd en medicijngebruik. Veranderingen in de samenstelling kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kunnen bepaalde bacteriestammen bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingen, terwijl andere stammen juist ontstekingen kunnen verminderen.

Juiste balans van de verschillende bacteriën

Het is heel belangrijk om een goede balans van probiotica in je darmen te hebben. Deze balans houdt in dat er genoeg nuttige bacteriën aanwezig zijn om de schadelijke bacteriën in toom te houden. Wanneer de balans verstoord raakt en er te weinig nuttige bacteriën zijn, kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan, zoals spijsverteringsproblemen, diarree, verstopping, allergieën, huidproblemen en zelfs stemmingsstoornissen

Wat doen Probiotica?

Probiotica kunnen verschillende gunstige effecten hebben op de gezondheid. Ze kunnen helpen bij het behoud van een gezonde darmflora, die essentieel is voor een goede spijsvertering en een gezond immuunsysteem. Probiotica kunnen ook helpen om de groei van schadelijke bacteriën in de darmen te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van diarree en andere spijsverteringsproblemen.

Daarnaast kunnen probiotica helpen bij het verbeteren van de opname van voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, en bij het versterken van de darmwand, wat kan helpen bij het verminderen van lekkende darm en ontstekingen in de darmen. Probiotica kunnen ook een rol spelen bij het bevorderen van een gezond cholesterolgehalte en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.

In welke voeding zit probiotica?

Probiotica zijn van nature aanwezig in een aantal voedingsmiddelen. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die probiotica bevatten:

 1. Gefermenteerde zuivelproducten: Yoghurt en kefir zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde zuivelproducten die bevatten verschillende stammen van probiotische bacteriën, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium bevatten. Kies voor yoghurt en kefir met levende culturen en vermijd varianten met toegevoegde suikers.

 2. Gefermenteerde groenten: Zuurkool en kimchi, zijn rijk aan probiotica. Tijdens het fermentatieproces worden groenten geconserveerd door de groei van goede bacteriën en gisten, die probiotische eigenschappen kunnen hebben. Let op dat ze ongepasteuriseerd zijn, omdat pasteurisatie het probiotische gehalte kan verminderen.

 3. Gefermenteerde sojaproducten: Producten zoals miso, tempeh en natto, die gemaakt zijn van gefermenteerde sojabonen, bevatten probiotica. Ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken en zijn bekend om hun probiotische eigenschappen.

 4. Augurken: Alleen die op natuurlijke wijze zijn gefermenteerd (dus niet met azijn) bevatten probiotica. Kies voor rauwe, ongepasteuriseerde augurken om het probiotische gehalte te behouden.

 5. Kombucha: Dit is gefermenteerde thee die probiotica bevat. Het wordt gemaakt door een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten toe te voegen aan gezoete thee, waardoor een drank ontstaat die rijk is aan probiotica.

 6. Gefermenteerde granen: Zuurdesembrood en gefermenteerde havermout, bevatten probiotica. Tijdens het fermentatieproces worden de granen geconserveerd door de groei van probiotische bacteriën, wat kan bijdragen aan het probiotische gehalte van het eindproduct.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan probiotica?

De klachten of symptomen van een tekort aan probiotica kunnen variëren, afhankelijk van de individuele persoon en de ernst van de onbalans in de darmflora. De meest voorkomende symptomen zijn

Spijsverteringsproblemen, Verminderde immuniteit, Slechte mondgezondheid, Verstoord mentaal welzijnen een verstoord hormonaal evenwicht. Hieronder ga ik er dieper op in.

 1. Verminderde darmgezondheid: Probiotica spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde darmfunctie. Ze helpen bij het behouden van een evenwichtige darmflora en ondersteunen de spijsvertering. Een tekort kan leiden tot een verstoring van de darmflora, wat kan resulteren in symptomen zoals diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel en buikpijn.

 2. Verminderde immuniteit: Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen en probiotica spelen een rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Een tekort kan de immuun functie verminderen en het risico op infecties en ontstekingen verhogen.

 3. Slechte mondgezondheid: Probiotica spelen ook een rol bij het handhaven van een gezonde mondflora. Een tekort kan leiden tot een overgroei van schadelijke bacteriën in de mond, wat kan bijdragen aan tandbederf, tandvleesontsteking en slechte adem.

 4. Verstoord mentaal welzijn: Er is steeds meer bewijs dat er een connectie is tussen de darmgezondheid en het mentale welzijn. Probiotica kunnen invloed hebben op de productie van neurotransmitters, zoals serotonine, die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties. Een tekort kan mogelijk bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals depressie en angst.

 5. Verstoord hormonaal evenwicht: Probiotica kunnen ook een rol spelen bij de regulatie van hormonen in het lichaam. Een tekort aan probiotica kan invloed hebben op het hormonale evenwicht en kan symptomen zoals PMS (premenstrueel syndroom) bij vrouwen verergeren.

Korte samenvating.

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën of gisten, die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze worden vaak "goede" of "vriendelijke" bacteriën genoemd, omdat ze helpen bij het bevorderen van een gezonde balans van micro-organismen in de darmen.

Probiotica kunnen worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, miso, tempeh, natto, augurken en kombucha, evenals in gefermenteerde granen zoals zuurdesembrood en gefermenteerde havermout. Probiotica kunnen verschillende gunstige effecten hebben op de gezondheid, zoals het bevorderen van een gezonde darmflora, het verminderen van schadelijke bacteriën in de darmen, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen, het versterken van de darmwand en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.

Het handhaven van een goede balans van probiotica in de darmen is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid. Wil je je darmgezondheid verbeteren en je algehele welzijn bevorderen? Dan zijn probiotica als voedingssupplement de perfecte keuze! Ons hoogwaardige Probiotische blend supplement bevat een breed scala aan Probiotische stammen en een krachtige dosis van 120 Milj CFU/gram 9,6 miljard (80 mg) per dagelijkse dosis.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel. Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp, en vind je het de moeite waard deze te delen? Laat dan een reactie achter. onder aan deze pagina. Ik kijk er naar uit.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »