Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 2 mei 2023

Alles wat je moet weten over neurotransmitters

Wat zijn Neurotransmitters?

Ons zenuwstelsel is samengesteld uit een complex netwerk van zenuwcellen die voortdurend communiceren met elkaar door middel van chemische stoffen, genaamd neurotransmitters. Deze neurotransmitters dienen als boodschappers om signalen over te brengen van de ene zenuwcel naar de andere, of zelfs naar spiercellen. Er bestaan diverse soorten neurotransmitters die elk een unieke functie vervullen binnen ons zenuwstelsel. Serotonine, Dopamine, Noradrenaline en Gaba zijn slechts enkele voorbeelden van deze intrigerende chemische stoffen.

  • Serotonine is een neurotransmitter die vaak wordt geassocieerd met geluk en welzijn. Het speelt een rol bij onze stemming, slaap, eetlust en seksuele functie. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressie en angststoornissen.
  • Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij beloning en motivatie. Het speelt een belangrijke rol bij ons vermogen om plezier te ervaren en ons te concentreren. Een tekort aan dopamine kan leiden tot depressie en ADHD.
  • Noradrenaline is een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van onze stressrespons. Het speelt ook een rol bij onze aandacht en alertheid. Een disbalans in noradrenaline kan leiden tot angststoornissen en ADHD.
  • Gaba is een neurotransmitter die voorkomt in het centrale zenuwstelsel en een remmende werking heeft op de activiteit van neuronen. Het wordt ook wel een 'remmende' neurotransmitter genoemd, omdat het de overdracht van signalen tussen zenuwcellen vermindert. Hierdoor kan GABA bijdragen aan het verminderen van angst en stress, en kan het helpen om de hersenen te kalmeren en te ontspannen.

Hoe werken neurotransmitters precies?

Neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij het verzenden van signalen tussen zenuwcellen. Ze werken door zich te binden aan specifieke receptoren op de membranen van zenuwcellen. Deze binding veroorzaakt een signaal dat kan leiden tot de afgifte van andere neurotransmitters of de activering van processen in de zenuwcel.

De afgifte:
Het complexe systeem van feedbackmechanismen reguleert de afgifte van neurotransmitters om te voorkomen dat er overmatige hoeveelheden worden vrijgegeven. Dit zorgt ervoor dat ons brein optimaal functioneert.

De effecten:
De effecten van neurotransmitters zijn afhankelijk van de specifieke receptor waaraan ze zich binden. Dit verklaart waarom vergelijkbare neurotransmitters verschillende effecten kunnen hebben. Het begrijpen van deze verschillen is cruciaal bij het ontwikkelen van supplementen en medicijnen voor aandoeningen zoals depressie, angst en ADHD.

Stimuleren:
Hoewel het brein van nature zijn eigen neurotransmitters produceert, kunnen medicijnen en supplementen ook de afgifte van bepaalde neurotransmitters stimuleren of remmen. Dit kan worden gebruikt als behandeling van aandoeningen.

Wat gebeurt er als er een disbalans optreedt?

Een onevenwichtigheid in de neurotransmitters kan een breed scala aan gezondheidsproblemen en psychische aandoeningen veroorzaken, variërend van depressie en angststoornissen tot ADHD en verslaving. Dit kan ontstaan door een overschot of tekort aan bepaalde neurotransmitters.

Zo kan een tekort aan serotonine bijvoorbeeld leiden tot depressie, terwijl een tekort aan dopamine kan leiden tot ADHD. Maar ook een teveel aan bepaalde neurotransmitters kan problemen veroorzaken. Zo kan een overvloed aan glutamaat leiden tot epileptische aanvallen en kan een teveel aan dopamine leiden tot verslaving.

Bijdragen van voeding aan de productie van neurotransmitters.

Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is van belang voor de optimale productie van neurotransmitters. Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de productie van neurotransmitters in ons lichaam. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Eiwitten zijn belangrijk voor de productie van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, noten en zaden zijn rijk aan eiwitten en kunnen bijdragen aan de productie van neurotransmitters.

Koolhydraten kunnen bijdragen aan de productie van serotonine, wat een belangrijke neurotransmitter is voor een goed humeur. Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, bruine rijst, quinoa, fruit en groenten zijn goede bronnen van koolhydraten.

Omega-3 vetzuren kunnen bijdragen aan de productie van dopamine en serotonine. Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel), lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan omega-3 vetzuren.

Probiotica kunnen bijdragen aan de groei van goede bacteriën in de darmen, wat kan leiden tot een betere productie van neurotransmitters. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten zijn goede bronnen van probiotica.

Welke supplementen kunnen disbalans herstellen?

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in diverse lichaamsprocessen, zoals de productie van neurotransmitters. Een tekort aan magnesium kan leiden tot diverse klachten, waaronder angst, stress en slapeloosheid. Daarom kan het zinvol zijn om een supplement met magnesium te nemen, om zo een gezond magnesiumgehalte te behouden.

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die een cruciale rol spelen in de communicatie tussen zenuwcellen. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen daarmee de hersenen beschermen tegen schade. Vette vis en visolie-supplementen zijn rijke bronnen van omega-3 vetzuren en kunnen dus helpen om een gezonde hoeveelheid van deze vetzuren binnen te krijgen.

De darmen hebben een sterke invloed op de hersenen en kunnen daarmee de productie van neurotransmitters beïnvloeden. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een gezonde hersenfunctie. Probiotica-supplementen zijn een mogelijke manier om de darmflora te verbeteren en zo bij te dragen aan een gezonde werking van het brein.

Ashwagandha is een kruid dat van oudsher wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Dit kruid kan helpen om stress te verminderen en de productie van GABA te bevorderen.

GABA is een belangrijke neurotransmitter die een rol speelt in diverse functies van het brein. Een gezonde balans van deze neurotransmitter kan bijdragen aan het verminderen van klachten zoals angststoornissen, slapeloosheid, epilepsie en ADHD. Het reguleren van GABA kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid van een individu.

Tot slot.

Onze hersenen zijn ongelooflijk complexe organen die ons in staat stellen om te denken, voelen en handelen. Neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het overbrengen van informatie tussen de hersencellen. Deze kleine chemische boodschappers reguleren verschillende lichaamsfuncties, waaronder emoties, slaap-waakcyclus en honger. Een gebrek aan evenwicht in de neurotransmitters kan leiden tot diverse mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Het is daarom van groot belang om een gezonde levensstijl te handhaven, regelmatig te bewegen en stress te verminderen om zo de neurotransmitters in evenwicht te houden. Indien er een onbalans is, zijn er verschillende supplementen beschikbaar.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel. Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp, en vind je het de moeite waard deze te delen? Laat dan een reactie achter. onder aan deze pagina. Ik kijk er naar uit.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »