Voor 16:00 uur besteld. Vandaag verzonden
Hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten
Gratis bezorging vanaf € 39,00
MULTIVITAMINE
0

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Tijdelijk gratis drinkfles bij bestellingen vanaf € 49,00 ==>Bekijk het hier.

Door Karin van der Waard - Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 9 mei 2023

Alles wat je moet weten over cholesterol.

Wat is cholesterol en wat doet het?

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt in diverse lichaamsprocessen. Zo is cholesterol onder andere nodig voor de aanmaak van hormonen, de opbouw van celwanden en de productie van galzuren die nodig zijn voor de vertering van vetten in ons voedsel. Hoewel cholesterol dus essentieel is voor een goede gezondheid, kan een te hoog cholesterolgehalte in ons bloed schadelijk zijn.

Substantiële hoeveelheden cholesterol in het bloed kunnen zich afzetten tegen de wanden van onze bloedvaten, waardoor deze vernauwen en het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Het is daarom belangrijk om het cholesterolgehalte op een gezond niveau te houden.

LDL- en HDL-cholesterol: wat is het verschil?

HDL-cholesterol staat bekend als het "goede" cholesterol omdat het het cholesterol uit de bloedvaten verwijdert en naar de lever transporteert voor verwerking en eliminatie. Aan de andere kant staat LDL-cholesterol bekend als het "slechte" cholesterol omdat het zich kan ophopen in de bloedvaten en de bloedstroom kan belemmeren.

Triglyceriden en cholesterol: De relatie tussen beide uitgelegd

Triglyceriden zijn een soort vet in het bloed en worden gebruikt als energiebron. Hoge niveaus van triglyceriden kunnen leiden tot verhoogde LDL-cholesterol en verlaagde HDL-cholesterol niveaus. Dit kan het risico op hart-en vaatziekten verhogen.

Hart-en vaatziekten en cholesterol.

Wanneer er te veel LDL-cholesterol in het bloed aanwezig is, kan het zich ophopen in de bloedvaten en leiden tot plaquevorming. Dit kan uiteindelijk leiden tot vernauwing van de bloedvaten en een verminderde bloedtoevoer naar het hart, de hersenen en andere organen.

Hoge niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart-en vaatziekten. Het is belangrijk om het cholesterolgehalte op een gezond niveau te houden om het risico op deze ziekten te verminderen. Andere factoren die het risico op hart-en vaatziekten kunnen verhogen, zijn onder andere roken, hoge bloeddruk en diabetes.

Hoe verlaag je je cholesterol met voeding en levensstijl?

Een gezonde voeding en levensstijl kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Enkele tips zijn:

 • Vermijd verzadigde vetten: Deze vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees, kaas en boter.
 • Kies voor onverzadigde vetten: Deze vind je vooral in plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie.
 • Eet meer vezels: Vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten en fruit kunnen het LDL-cholesterol verlagen.
 • Beperk de inname van suikers en geraffineerde koolhydraten: Dit kan het triglyceridegehalte verlagen.
 • Verminder alcoholconsumptie: Te veel alcohol kan het cholesterolgehalte verhogen.

Levensstijl en cholesterol

Een gezonde levensstijl kan een positieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Enkele tips om je cholesterolgehalte te verlagen zijn:

 • Stoppen met roken: Roken verhoogt niet alleen het risico op hart-en vaatziekten, maar kan ook het HDL-cholesterol verlagen en LDL-cholesterol verhogen.
 • Reguliere lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan het HDL-cholesterol verhogen en het LDL-cholesterol verlagen.
 • Gezond gewicht: Overgewicht kan het cholesterolgehalte verhogen. Het verliezen van gewicht kan het HDL-cholesterol verhogen en het LDL-cholesterol verlagen.
 • Beperken van alcoholconsumptie: Te veel alcohol kan het HDL-cholesterol verlagen en het LDL-cholesterol verhogen.

Risicofactoren voor een hoog cholesterol.

Sommige factoren kunnen het risico op hoog cholesterol verhogen. Deze risicofactoren omvatten:

 • Erfelijkheid: Hoog cholesterol kan doorgegeven worden in de familie.
 • Leeftijd: Het risico op hoog cholesterol neemt toe naarmate je ouder wordt.
 • Geslacht: Mannen hebben over het algemeen hogere cholesterolniveaus dan vrouwen, maar na de menopauze neemt het cholesterolgehalte van vrouwen toe.
 • Dieet: Een dieet rijk aan verzadigde vetten en cholesterol kan het cholesterolgehalte verhogen.
 • Inactiviteit: Een inactieve levensstijl kan bijdragen aan hoog cholesterol.
 • Diabetes: Diabetes kan het HDL-cholesterol verlagen en het LDL-cholesterol verhogen.

Om het risico op hoog cholesterol te verminderen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dit omvat het verminderen van verzadigde vetten en cholesterol in je dieet, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond gewicht behouden en stoppen met roken.

Voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte.

 • Volkoren granen, zoals havermout, volkoren brood en zilvervliesrijst.
 • Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten.
 • Vezelrijke groenten, zoals broccoli, spruitjes en wortelen.
 • Fruit, zoals appels, bessen en citrusvruchten.
 • Magere eiwitten, zoals kip, kalkoen, vis en tofu.
 • Onverzadigde vetten, zoals olijfolie, avocado en noten.
 • Vette vis, zoals zalm, makreel en tonijn.

Het is ook belangrijk om te beperken of te vermijden:

 • Verzadigde vetten, die voornamelijk voorkomen in dierlijke producten zoals vlees, boter en kaas.
 • Transvetten, die voornamelijk voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, crackers en gebak.
 • Voedingsmiddelen met veel suiker en geraffineerde koolhydraten, zoals frisdrank, snoep en wit brood.

Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen op te nemen in een gezond en gevarieerd dieet, samen met regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress.

Supplementen die helpen bij het verlagen van cholesterol.

 • Omega 3-vetzuren: Omega 3-vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden en het verhogen van HDL
 • Co-enzym Q10: Co-enzym Q10 is een antioxidant die kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Groene thee-extract: Groene thee-extract bevat catechines, stoffen die kunnen helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Magnesiumsupplementen: Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol-cholesterol.

Kortom.

Cholesterol speelt een belangrijke rol in de gezondheid van ons hart, maar te veel cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Door middel van gezonde voeding en levensstijlkeuzes, zoals regelmatige lichaamsbeweging, kan jij je cholesterolgehalte verbeteren en je hart gezond houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beheersen van het cholesterolgehalte een levenslang proces is en dat het belangrijk is om regelmatig gezondheidscontroles te ondergaan om eventuele gezondheidsproblemen op tijd te kunnen opsporen en behandelen. Het maken van kleine veranderingen in je dieet en levensstijl kan een groot verschil maken voor je algehele gezondheid en je cholesterolgehalte.

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over cholesterol en hoe je het cholesterolgehalte kunt verbeteren.

Heb je zelf tips of ervaringen over dit onderwerp, en vind je het de moeite waard deze te delen? Laat dan een reactie achter. onder aan deze pagina. Ik kijk er naar uit.

Reacties

 • Door Orthomoleculair adviseur @feelgoodsupplements.nl, 30 mei 2023

  Beste Richard, Bedankt voor je reactie en vraag.

  Familiaire hypercholesterolemie is een erfelijke aandoening die resulteert in verhoogde niveaus van cholesterol in het bloed. Deze aandoening ontstaat door een gene...

 • Door Richard, 30 mei 2023

  Is er ook iets tegen erfelijk cholesterol? Ik heb namelijk een hoog cholesterol maar leef wel gezond. Ik eet goed en beweeg veel. Maar mijn waardes zijn erg hoog. Is daar iet s voor? Ik hoor het graag. Ben erg benieuwd.

Reageer op deze blog

Laat hier een reactie achter

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »